Idag flyttar de första hyresgästerna in på kv Städet

Finnvedsbostäder

2016 påbörjades bygget av kvarteret Städet som ligger på den så kallade Jochnicktomten. Uthyrningen pågår för fullt och idag flyttar de första hyresgästerna in i radhusen där 11 av 12 lägenheter är uthyrda.

Idag kl 12, på plats utanför radhusen står Finnvedsbostäders personal redo och genomför utlämningen av nycklar till de första hyresgästerna som ska bo i kvarteret Städet med adress Pilagårdsgatan i Värnamo . Totalt 11familjer, vilka utgör första inflyttningen i etapp 1, ska nu flytta in i sina nya hem.

I det nya kvarteret som växer fram uppförs ca 140 bostäder och den som passerat tomten ser att etapp två redan är påbörjad.

Idag rullar alltså det första flyttlasset in. Här har Bygga GWG byggt eftertraktade och attraktiva lägenheter som riktar sig till en blandad målgrupp. Kvarteret Städet erbjuder stora och små lägenheter, radhusidyll och full tillgänglighet vilket ger möjlighet för unga och gamla att bo tillsammans i ett och samma kvarter oavsett om man bor i singelhushhåll eller är en storfamilj.

Lägenheterna har hög boendestandard vad gäller balkonger, generösa uteplatser, tilltagna takhöjder och en mycket samtida arkitektur. För att skapa levande kvarter kommer konsten i utemiljön återspegla tomtens historia med den industri och handel som en gång i tiden fanns där. Den kände konstnären Roland Persson har fått uppdraget att smycka kvarteret med sin konst. Det kommer bli i form av små skulpturer i trapphusen som minner tillbaks till den gamla tiden.

Projektet har en ambitiös miljöprofil med målet att certifiera med Miljöbyggnad Silver.

Detta är Kvarteret Städet

I Värnamo känner man till ”Jochnicktomten”, den stora gräsplanen mitt i stan. Bredvid Coop, några hundra meter från Storgatan. Men för hundra år sedan var den långt ifrån öde. Här låg då en toppmodern industri, vida känd även utanför Sveriges gränser för sin innovationskraft.

Vid slutet av 1800-talet hade allt fler industrier börjat använda ångkraft eller turbiner som kraftkälla. Harald Jochnick och Erik Norrman insåg att det fanns fler utvecklingsmöjligheter av tillverkningsprocesserna. Med småländsk klurighet, en smula våghalsighet och en stor portion av mod startade man företaget Jochnick&Normans Mekaniska Verkstad år 1910. Det är på den här platsen som kvarteret Städet nu ska uppföras.

Jochnick och Norman blev pionjärer inom produktutveckling och utnyttjande av dåtidens moderna teknik. Deras kipphyvlar kom att spela en viktig roll för Värnamos och regionens tillverkningsindustri. Harald Jochnick och Erik Norrmans exporterade sina produkter till större delen av Europa och Sydamerika, och med tiden utvecklades en rad olika maskiner och produkter i fabriken. Kombinationen av hydraulik och rör blev företagets främsta profil och ur den mekaniska verkstaden utvecklades flera olika verksamhetsområden.

Platsen kommer för alltid att ha ett nära släktskap med tiden från förr. Troligen kommer många Värnamobor fortfarande kalla platsen för Jochnicktomten. Och inte oss emot. För att minnas historien kommer kvarteret Städet att ha kvar en påminnelse i sin logotype. Det tror vi faktiskt att såväl Harald Jochnick som Erik Norrman hade uppskattat.

Tillbaka