Start / För hyresgäster / Temperatur och ventilation
Temperatur och ventilation
Som hyresgäst har du alltid rätt att kräva en lägsta temperatur på 18 grader, enligt Folkhälsomyndigheten, men vi på Finnvedsbostäder har som mål att alla lägenheter ska hålla en temperatur på 20-21 grader inomhus.
Under riktigt kalla vintrar eller köldknäppar kan du tillfälligt få acceptera lägre temperaturer än Folkhälsomyndighetens rekommendation.
Vårt värmesystem arbetar automatiskt, det innebär att utomhustemperaturen styr. När det blir kallt ute går värmen på. Ju kallare det är ute desto varmare vatten skickas till elementen. Under våren och hösten som har kalla nätter och varmare dagar kan det ibland ta ett tag innan systemet hittar rätt balans. Under sommaren kan innetemperaturen ligga uppemot 25°C. När temperaturen under hösten sjunker till ca 21°C, innan värmen startas, kan det upplevas som kallt i lägenheten eftersom du upplever en förändring.
Skulle termometern visa lägre än 20°C kan du kontrollera följande:
- Att lägenheten är korrekt möblerad, att ställa stora tunga möbler som soffa och säng framför elementet stör termostaten.
- Att det inte hänger tunga gardiner över termostaten, den kan då känna av att det är högre värme i rummet än vad det är och så av värmen för tidigt.
- Att inte öppna fönster för att vädra under för lång tid, gör det hellre ordentligt en kort stund. Sedan får man räkna med att det kan ta ett tag innan värmen stiger igen.
- Är elementet kallt nedtill men varmt upptill? Det är helt i sin ordning. Det varma vattnet strömmar in i elementet som hindrar det varma vattnet från att cirkulera, gör i så fall en felanmälan.
Det är viktigt att klä sig efter temperatur. Då många av våra hus är äldre och har ett mer omodernt klimatskal är upplevelsetemperaturen lägre än vad termostaten visar. Även aktivitetsnivå, lufthastighet, luftens fukthalt och hur mycket kläder man har på sig spelar roll för hur man upplever värme.
Har du försökt att åtgärda så mycket av ovanstående saker själv och det fortfarande skulle vara under 20°C så gör du en felanmälan till kundtjänst.
Behaglig temperatur inomhus under årets varma månader
Sommaren kan medföra utmaningar när det gäller att upprätthålla en bekväm inomhustemperatur. Här är några åtgärder du kan vidta för att göra din lägenhet sval och trivsam.
- Stäng ute solens värme. Dra för persienner eller gardiner på dagtid för att stänga ute solens värme, särskilt om du har fönster i söderläge.
- Håll fönster och dörrar stängda. Under de hetaste timmarna på dagen är det bäst att hålla fönster och dörrar stängda för att förhindra att den varma utomhusluften tränger in. Använd naturlig ventilation. Vädra
din lägenhet på kvällen och natten när utomhustemperaturen är lägre än inomhus. Om möjligt, ställ upp fönster och dörrar så det blir korsdrag, det bidrar till att sänka temperaturen. - Stäng av värmeavgivande apparater. För att minimera onödig uppvärmning i lägenheten, se till att stänga av apparater som genererar värme när de inte används. Det inkluderar datorer, TV-apparater och annan elektronik.
- Släck onödig belysning. Lampor kan också generera värme, så släck onödig belysning för att minska värmeutsläpp.
- Stäng av golvvärme och handdukstorkar. Om din lägenhet har golvvärme eller handdukstorkar bör du överväga att stänga av dem under sommaren eftersom de kan avge mycket värme och bidra till att höja
inomhustemperaturen.
Efter en tid med mycket värme kommer utetemperaturen ändå in genom väggar, fönster och via ventilationen, och det kan bli problem under värmeböljor när temperaturen inte sjunker på nätterna utan ligger kvar på cirka 20°C.
Det skall inte vara varmare än 26 grader på sommaren inomhus om du följt Finnvedsbostäders råd. Detta gäller inte vid extrema väderförhållanden, enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus (FoHMFS 2014:17)
I de flesta områden loggar vi temperaturen i lägenheten och kundtjänst kan logga in och titta på hur temperaturen ser ut i just din lägenhet.
Under höst och vinter tillbringar vi oftast mer tid inne i bostaden än under sommartid, varför det blir än viktigare med ett behagligt inomhusklimat. Men trilla inte i fallgropen och stäng tilluftsventiler i tron att det då blir varmare. Det enda som händer är att luften i lägenheten blir dålig och instängd. Du riskerar dessutom att få in ovälkomna lukter som matos och röklukt från grannen.
Ventilen ska alltid stå lite öppen, även under vintern. Ventilerna ska inte tätas efter som det hindrar luften från att komma i och sätter ventilationssystemet ur spel. Luften som kommer in är viktig för att du ska få ett bra inomhusklimat och hjälper dessutom till att sprida värmen från elementet ut i rummet. Den använda luften försvinner sedan ut i köket och badrummet där den sugs ut. För ett fräscht inomhusklimat är det lika viktigt att få in ny luft som att få ut gammal.
Passivhus
Att bo i ett passivhus är egentligen som att bo i vilket annat hus som helst. Skillnaden är att du i ett passivhus medverkar till att påverka klimatutvecklingen på ett positivt sätt. Läs mer om Passivhus här
