Översätt

Behöver du hjälp?

Vi hjälper dig gärna! Kontakta oss på info@finnvedsbostader.se

Gör skillnad för klimatet

Spar energi och minska klimatpåverkan
Energi används för att värma upp hus och vatten, till hissar och till belysning. Genom att minska din förbrukning kan du minska miljö- och klimatpåverkan, spara på jordens resurser och samtidigt din egen elräkning.

Här får du tips på hur just du kan spara energi.

Bli en återvinnare
Att källsortera ditt avfall så det kan återvinnas spar både energi och resurser och är ett enkelt sätt att göra skillnad. Vi strävar efter att erbjuda dig som hyresgäst möjlighet att sortera förpackningar och matavfall så nära hemmet som möjligt. Här kan du läsa mer om hur du sorterar ditt avfall i våra miljöhus.

Tvätta och städa miljösmart
Undvik giftiga kemikalier när du städar, bra både för dig och för miljön! Naturskyddsföreningen ger bra tips på miljövänliga städalternativ i Grön guide. Tvätta i 40 grader istället för 60 grader, när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen.

Byt till effektiv och bra belysning
Byt ut dina glödlampor till LED eller lågenergilampor och släck när ljuset inte behövs.

Se över allt på standby
Dra ur alla laddare, till exempel till mobilen, när de inte används. Stäng av tv, dator och andra apparater helt – ha dem inte i standby-läge.

Köket
Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +5 grader i kylen och -18 grader i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.

Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det går snabbt och du sparar energi.

Diska inte under rinnande vatten – om du diskar i en kvart under rinnande varmvatten går det åt 75 liter. Använd istället balja eller diskpropp.

Sänk innetemperaturen
Med en grad lägre temperatur inomhus minskar du uppvärmningskostnaderna med ca 5%.

Badrummet
Duscha kortare tid. En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med 500 kilowatttimmar per person. Stäng av vattnet när du tvålar in dig och tvättar håret.

Stäng av vattnet medan du borstar tänderna – bara att låta vattnet stå och rinna när du borstar tänderna gör att sex liter vatten per minut slösas i onödan.

Felanmäl i tid
Rapportera genast om kranar eller toaletter står och läcker. en droppande kran kan på en dag dra lika mycket energi och vatten som en dusch – till ingen nytta alls. Står kranen och droppar ett helt år motsvarar det 100 vattenfyllda badkar. I en läckande toalett kan över 1000 liter vatten per dygn försvinna i onödan. Det är lika mycket som sju fulla badkar – på bara 24 timmar! Här kan du göra din felanmälan direkt.

Vi gör det tillsammans!
Men kanske viktigast av allt – du är faktiskt inte ensam. Vi är många som gör insatser tillsammans, små och stora. Finnvedsbostäder gör mycket inom hela boendet och i våra områden. Du och dina grannar ingår i ett större sammanhang, där vi alla strävar åt samma håll.

Så du är verkligen inte ensam – men du är viktig!

Översätt