Översätt

Behöver du hjälp?

Vi hjälper dig gärna! Kontakta oss på info@finnvedsbostader.se

Vanliga frågor

Här hittar du våra vanligaste frågor och svar. Hittar du inte ditt svar kan du testa att använda sökfunktionen längst upp på sidan.

Hittar du inte ditt svar är du välkommen att kontakta oss på info@finnvedsbostader.se eller 0370-48400

Mina sidor

För att vara aktiv i vår bostadskö behöver man logga in minst en gång per 365 dagar. Om man inte loggar in i tid kommer man rensas från bostadskön och köpoängen nollställs.

När du har loggat in på Mina sidor hittar du felanmälan i snabbfunktionerna till höger på startsidan. Välj om din felanmälan gäller din lägenhet, trapphus eller området m.m. Fyll i formuläret så fullständigt som möjligt. Desto mer information vi får från början desto snabbare kan vi lokalisera felet och åtgärda det.

Fordonsplatser som är redo för uthyrning publiceras och söks här. Hittar du en bilplats som du är intresserad av klickar du på intresseanmäl. Du placeras då i kö till fordonsplatsen utefter dina köpoäng, den som har flest köpoäng får köplats 1. Är det fler sökande på samma garage prioriterar vi våra hyresgäster i första hand.

För att söka en fordonsplats behöver du vara registrerad i vår fordonsplatsskö, det gör du genom att logga in på Mina sidor.

Mina sidor kan du lägga till en bevakning av lägenheter eller fordonsplatser. En bevakning innebär att du fyller i vad du är intresserad av i storlek, hyra och område. När ett objekt som matchar dina önskemål är publicerat på hemsidan får du ett mail om detta. Du kan då gå in och läsa mer om  objektet och lägga in din intresseanmälan om du är fortsatt intresserad.

Dina notifieringar kommer du åt när du är inloggad på Mina sidor, antingen genom menyn till vänster eller ringklockan längst upp till höger på sidan. Här kommer du att se alla saker som rör ditt sökande och ditt avtal. Du kommer att få en notifiering när du behöver göra något, t.ex. tacka ja till ett erbjudande eller att det är dags att signera ditt kontrakt.

Hyra bostad

Lägenheter som är redo för uthyrning publiceras och söks här. Hittar du en lägenhet som du är intresserad av klickar du på intresseanmäl. Du placeras då i kö till lägenheter utefter dina köpoäng, den som har flest köpoäng får köplats 1.

För att söka en lägenhet behöver du vara registrerad i vår bostadskö, det gör du genom att logga in på Mina sidor.

Det finns två typer av prioriteter; näringslivsprioritet eller medicinsk prioritet.  En näringslivsprioritet innebär att du flyttar på grund av en nyanställning i GGVV-området och har minst 100km enkelt pendlingsavstånd. En medicinsk prioritet innebär att du har starka medicinska skäl till varför du inte kan bo kvar där du bor idag. Fullständiga kriterier för att bli beviljad en prioritet hittar du här.

Ska du söka lägenhet tillsammans med någon där ni vill att båda ska stå på kontraktet lägger ni till varandra som medsökande på Mina sidor. Om person 1 lägger till person 2 måste person 2 gå in på Mina sidor och bekräfta att vara medsökande.

Oavsett om du redan är eller vill bli hyresgäst hos oss så söks alla lägenheter via Mina sidor här på hemsidan.

När du söker lägenhet kommer du att komma till steget Sökandeprofil. Här ska du ladda upp intyg som bekräftar din inkomst. Du kan även registrera dessa via Mina sidor. Uppgifterna får ej vara mer än sex månader gamla, så tänk på att hålla dem uppdaterade.

Du behöver kunna uppvisa intyg på arbete (anställningsavtal som är giltigt i minst sex månader efter tillträdesdatum) eller inkomst såsom CSN, a-kassa, pension eller sjukpension.

En intresseanmälan räknas som aktiv ända tills vi skrivit kontrakt med dig eller någon annan på lägenheten. 

Det beror lite på hur länge ni sammanbott, under vilka former och att den personen som ska skrivas med blir godkänd i en ekonomisk kontroll. Det går alltid att skicka in en förfrågan till oss på uthyrning@finnvedsbostader.se med namn, personnummer och mailadress för kontraktsinnehavaren samt den som ska skrivas med så tittar vi på möjligheten.

För att söka lägenhet och få skriva på ett avtal måste du ha fyllt 18 år. Du kan registrera dig i bostadskön redan från när du är 16 år. På det sättet hinner du att samla köpoäng tills det är dags att aktivt börja söka lägenhet.

Avtalsfrågor

Blankett för andrahandsuthyrning hittar du här. Lämna eller skicka in blanketten till oss tillsammans med de intyg som krävs. Du kan läsa mer om att hyra ut i andrahand här.

Nej, om man hyr ut sin lägenhet olovligt i andra hand så riskerar man att bli av med sitt hyreskontrakt.

Nej, en andrahandshyresgäst kan aldrig ta över ett kontrakt.

Längsta tid som godkänns för andrahandsuthyrning är 1 år. Därefter måste du flytta tillbaka till lägenheten eller säga upp den.

Om du har sagt upp din lägenhet kan du själv inte hitta en ny hyresgäst genom att annonsera på sociala medier. All uthyrning går via vår bostadskö. 

Vill du hyra ut din lägenhet i andrahand kan du annonsera efter någon i sociala medier, men ni måste alltid komma in med en ansökan till oss därefter.

Enligt kapitel 33 i hyreslagen så kan en hyresgäst make/maka ha rätt att ta över ett bostadskontrakt vid bodelning eller arvsskifte. En förutsättning vid en överlåtelse är att lägenheten använts med gemensamt hushåll samt att bostaden varit den enda stadigvarande bostaden för den sökande.

Ansök genom att fylla i blanketten ansökan om överlåtelse och lämna in till oss.

Nej, en kompis, inneboende eller andrahandshyresgäst kan inte överta ett hyreskontrakt.

Läs mer om vad som gäller för överlåtelse av kontrakt här.

Om en närstående avlider behöver en uppsägningsblankett lämnas in underskriven av samtliga dödsboägare. Alternativt att en skriver under uppsägningsblanketten, men då behöver resterande dödsboägare lämna in sitt samtycke till oss genom en fullmakt. 

Tillsammans med blanketten behövs ett dödsfallsintyg med släktutredning från skatteverket lämnas in. Blankett för uppsägning av dödsbo hittar du här.

Vi har ett kösystem med köpoäng och alla våra lägenheter söks via vår hemsida. Därför kan din kompis inte ta över ditt hyreskontrakt. Är din kompis intresserad av lägenheten får denne söka via ordinarie bostadskön.

In- och utflyttning

Vi kommer att hantera din uppsägning och boka in en förbesiktning som oftast sker inom en vecka. Besiktningen görs möblerad och vi tittar på om det finns något renoveringsbehov i lägenheten. Därefter publicerar vi lägenheten på vår hemsida i en vecka, därefter kommer fem personer att få möjlighet att titta på lägenheten. Detta ansvarar du för.
Någon vecka före ditt avflyttningsdatum kommer vi att kontakta dig för att boka en städ- och slutbesiktningstid. Detta kan med fördel göras i god tid innan du ska lämna in nycklarna så att det finns utrymme för att åtgärda ev. anmärkningar som uppkommer vid besiktningstillfället.

Förbesiktningen som görs i anslutning till din uppsägning görs möblerad. Vid detta tillfället behöver lägenheten inte vara tömd eller slutstädad. Vi tittar endast på skicket av lägenheten och ev. renoveringsbehov. 
Slut- och städbesiktningen görs när lägenheten är helt tom och slutstädad, vi tittar då på om det tillkommit anmärkningar sedan förbesiktningen samt om städningen är godkänd. 

Enligt hyreslagen ska nycklarna lämnas in senast kl. 12.00 den första vardagen efter att ditt kontrakt upphört att gälla. Om ditt kontrakt slutar att gälla 31 maj ska nycklarna lämnas in senast 1 juni kl. 12.00. Om då 1 juni infaller på en lördag, söndag eller röd dag, ska nycklarna lämnas in senast kl. 12.00 nästkommande vardag.

Du kan hämta nycklarna till din nya lägenhet tidigast kl. 13.15 den första vardagen från det att ditt kontrakt börjat att gälla. Börjar ditt kontrakt att gälla t.ex. 1 juni och den infaller på en lördag, kan du hämta nycklarna som tidigast kl. 13.15 måndagen den 3 juni.

Om du kan flytta in tidigare än ditt kontrakt börjar att gälla beror på den som flyttar ut från lägenheten. Ska denne personen flytta tidigare och kan tänka sig att hyra ut lägenheten tillfälligt i andrahand till dig så går det bra. Annars får du vänta tills den dag ditt kontrakt börjar att gälla.

Nej, det går endast att hämta nycklarna vardagar. Därför kan du i detta fallet hämta nycklarna på måndagen den 3 juni.

Renoveringen sker i de allra flesta fall efter ditt kontrakt börjat att gälla, detta för att vi inte får påbörja renoveringar under någons uppsägningstid. Gäller det väldigt stora renoveringar eller ex. golvbyte i en liten etta brukar vi försöka att göra det innan inflyttning. Vi gör alltid en bedömning om vi anser att renoveringen går att utföra under pågående boende.

Är det vanliga felanmälningar så gör du dem smidigast via Mina sidor eller kontaktar kundtjänst. Är det anmärkningar som inte finns med i besiktningsprotokollet men som bör stå med där, t.ex. märke i golv, skada i bänkskiva eller stora hål i väggarna, dvs. saker som du inte bör stå för den dagen du flyttar från lägenheten, ska du ta kort på dessa saker och maila in till besiktning@finnvedsbostader.seskriv en förklaring i vilket rum och vad fotot föreställer. Detta måste du göra inom 8 dagar från det att du flyttat in i lägenheten, därefter övertar du ansvaret för ev. anmärkningar.

Lägenhetsnumret som du ska ange i din adressändring ser du på ditt hyresavtal i fältet Nr i lägenhetsregister.

Min lägenhet

De flesta lägenheterna i vårt bestånd har tillgång till bredbandsuttag i lägenheten. För de som bor i Bredaryd, Forsheda, Bor eller Rydaholm är det Värnamo Energi som är möjlig att välja som bredbandsleverantör. Bor i Värnamo finns det både Värnamo Energi genom bredbandsuttaget eller ComHem i internetuttaget vid TV-uttaget. Du kontaktar det företag du önskar och skapar ett avtal direkt med dem.

Om du har problem med dina TV-kanaler ringer du till Tele2 på 90 222.

Önskar du fler kanaler än basutbudet skapar du ett eget avtal direkt med Tele2, tel. 90 222

Det finns många olika anledningar till varför det kan upplevas kallt i en lägenhet under höst och vinter. Här kan du läsa mer om hur värmen fungerar i våra lägenheter.

Ekonomi

Din hyresavi och dina betalningar kan du alltid se på Mina sidor.

Är du ansluten till E-faktura eller Kivra måste du avbryta den kopplingen på din internetbank respektive Kivras inställningar.

Även om du inte fått din hyresavi av någon anledning så är du skyldig att betala din hyra. Du kan alltid se din hyresavi samt OCR-nummer på Mina sidor. Har du inte fått din pappersfaktura och vill ha en ny kontaktar du kundtjänst.

Det beror på när vi fått in din ansökan. Är aviseringen klar för kommande månad så kommer ditt autogiro först börja att gälla från kommande hyresavi. 

Ja, att inte betala din hyra är ett skäl för att bli uppsagd från din lägenhet. Du kommer också att hamna hos Kronofogden vilket försvårar dina möjligheter att få andra lägenheter. Så se till att sköta dina hyresbetalningar.

Hyran betalas i förskott och sista förfallodag är alltid sista vardagen varje månad. Hyran som avser juni månad betalas sista vardagen i maj.

Autogirot dras från ditt konto sista vardagen i månaden.

Översätt